
Substancje aromatyczne (aromatica) podobnie do substancji gorzkich stosowane są w celu zwiększenia łaknienia, zwiększenia uczucia głodu, pobudzenia zmysłów smaku i powonienia, jak również wydzielania śliny, soku żołądkowego oraz czynności motorycznej żołądka i jelit. Mechanizm działania substancji aromatycznych jest podwójny. Podobnie do substancji gorzkich wywołują odruchowe wydzielanie soku żołądkowego, drażnią zakończenia smakowe włókien nerwowych (kubki smakowe) rozmieszczone na powierzchni języka, podniebienia, gardła i krtani. Prócz tego mają zdolność drażnienia także błony śluzowej żołądka, pobudzając bezpośrednio gruczoły do wydzielania kwaśnego soku. Substancje aromatyczne mniej się nadają do celów leczniczych, gdyż po dłuższym stosowaniu mogą wywołać stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego. Mają one zastosowanie raczej jako przyprawy, nadające potrawom odpowiedni aromat i smak. Zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i przyspieszają trawienie. Substancje aromatyczne są zawarte w takich surowcach, jak goździki, szczypiorek, cebula, czosnek, czarnuszka, papryka, pieprz, chrzan, gorczyca, kolendra, kminek, koper, anyżek, majeranek.